startowa
sklep online
programy
download
partnerzy
pomoc
forum
blog:news
o nas

Na forum spotkasz się z innymi użytkownikami programów, którzy chętnie dzielą się swoim doświadczeniem. Możesz tutaj szukać pomocy i dyskutować o ulubionych technologiach. Możesz również dodać swoją stronę do katalogu. Zarejestruj się teraz.

Forum dyskusyjne Cream Software

Tutaj możesz szukać pomocy wśród innych użytkowników
programów Cream Software. To społeczność ludzi związanych
z tworzeniem WWW i wymieniających się chętnie doświadczeniami.

Forum - Menu
Szukaj | Użytkownicy | Grupy
Rejestracja |   Profil | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  | Zaloguj
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
inkasOffline
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę

Status: Offline
Wysłany: 09.03.2005 21:29 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

w jakich darmowych programach można uzyskać efekt półprzezroczstości? Po za flachem.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SantanaOffline
Znawca tematu
Znawca tematu

Wysłany: 09.03.2005 22:28 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Flash to technologia a nie program. Sugeruję bardziej precyzyjne formułowanie pytań. Domyślam się, że chodzi o nałożenie na siebie dwóch obrazków tak, aby jeden było widać spod drugiego, tak? Większość programów graficznych umożliwia nakładanie na siebie warstw i określanie stopnia ich przezroczystości w %. Spróbuj Gimpa - jest darmowy a możliwości ma zbliżone do Paint Shop Pro.

inkasOffline
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę

Wysłany: 10.03.2005 07:12 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

chodzi mi dokładnie o efkt obrazu przesuwającego się ale tak by pod nim było widać zawartość dolnego obrazku. Coś takiego jak niebieska ramka w Musicmatch Jukebox. Używam Gimpa 2.2 najnowszą wersję, nakładanie warstw rozgryzłem, ale utknąłem na ruchomej półprzezroczystości.

GrzeHoOOffline
Użytkownik forum
Użytkownik forum

Wysłany: 19.03.2005 09:37 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

polecam SWiSH 2.0 // 2.1 jest dziurawy

Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę

Wysłany: 16.11.2008 22:16 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Witam, niedawno przesiadłem się z Corela na Photoshopa bo podobno dużo lepszy, jednak brakuje mi w nim jednego narzędzia, mianowicie czegoś co się w Corelu nazywa "Interakcyjna przezroczystość". Jest w Photoshopie krycie warstwy ale to jest efekt jednolity, mi chodzi o to aby przezroczystość się zwiększała z lewego górnego rogu do prawego dolnego. Można to zrobić gradientem o kolorze tła, jednak problem pojawia się wtedy gdy zdjęcie ma mieć taki efekt i znajduje się nie na jednolitym tle tylko jakiejś grafice. Jest coś podobnego w Photoshopie CS3?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lucasOffline
Specjalista
Specjalista

Wysłany: 06.12.2009 23:00 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Jako że mam dziś dobry humor, a rozumiem że efekt ma być uzyskany na stronie internetowej
proponuję użyć obrazka PNG (ma 8 bitową alfę) pozycjonowanego na stronie dynamicznie przy użyciu JS nad elementami które ma przesłaniać. - To może całkiem fajnie wyjść.

Promocja dla Małych i Średnich Firm
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
piotrkuOffline
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę

Wysłany: 08.12.2009 09:15 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

@Emil - No jasne że jest zerknij tu.

A co do plików PNG to warto pamiętać, że IE6 ma problemy z obsługą kanału alpha. Z 1-bitową przeźroczystością działa ok, ale z 8-bitowym kanałem alpha już wyświetla szare tło.

--
Pozdrawiam Piotr.
lucasOffline
Specjalista
Specjalista

Wysłany: 09.12.2009 00:03 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Pozwolę sobie zauważyć że obecnie stabilna wersją IE jest 8
6 to schodzący przeżytek - już poniżej 23% rynku, i nawet najwięksi gracze którzy mają na to środki przestają go wspierać (n.p. google - YouTube)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
piotrkuOffline
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę

Wysłany: 09.12.2009 08:11 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Zgadza się, że to przeżytek i chyba nikt świadomie "tego" nie używa.

Teraz IE6 posiada dużo mniej niż 23% rynku - ranking podaje wartość ok. 8% a w3schools ok. 11%. Jeżeli te dane statystyczne są chociaż trochę miarodajne to i tak nie wygląda to zadowalająco.

Jeżeli nie weźmie się IE6 pod uwagę to przy małej stornie, która generuje ruch dajmy na to 1000 wejść dziennie - 80 osób (dane ranking) będzie ją widzieć wyświetloną w niewłaściwy sposób.

Myślę, że jeszcze sporo osób i firm nie może sobie pozwolić na zupełny brak wsparcia dla IE6...

--
Pozdrawiam Piotr.
lucasOffline
Specjalista
Specjalista

Wysłany: 09.12.2009 23:11 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Myślę że na to jest prosta metoda. Jeśli klientowi zależy na tych jak piszesz 11% (przyznaję oparłem się na danych z przed około miesiąca) to po prostu musi ponieść wyższe koszty przygotowania strony - bo wiadomo przygotowanie jej dla IE6 wymaga dodatkowych nakładów pracy i kosztów - choćby konieczność utrzymania stanowiska testowego z IE6

Gwarantuję że 90% klientółw w tym momencie przemyśli to czy na prawdę zależy im na tych 80 osobach.

Nawet jak stronę wykonują w własnym zakresie - to też podnosi to koszty - dłuższy czas pracy nad stroną, koszty stanowiska testowego.

[edit]
Ooo dobre porównanie mi się nasunęłło:
Pisanie dzisiaj strony dostosowanej również do IE6 to tak jakby budując autostradę dzisiaj dostosowywać ja również do ruchu konnego (w sumie parę procent ludzi nadal jeździ furmankami). Przy czym na autostradach wprost stawia się zakaz (jest w prawie drogowym) poruszania końmi - to tu nie ma zakazu - chcesz IE6 proszę bardzo - tylko by nie gwarantujemy skutków.

piotrkuOffline
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę

Wysłany: 10.12.2009 08:47 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Dokładnie tak jak piszesz - to sprawa klienta i każdy sobie musi sam skalkulować czy warto ponieść koszty przygotowania takiego serwisu.

Głównie to firmą najbardziej zależy alby jednak każdy mógł oglądnąć stronę wyświetloną w poprawny sposób - bo to przekłada się na ich zysk, a w takim wypadku te 11% to dość spora część potencjalnych klientów.

Prawdę mówiąc mam nadzieję, że żywot IE6 zakończy w końcu i wszyscy twórcy stron odetchną z ulgą :)

--
Pozdrawiam Piotr.
dragongirlOffline
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi

Wysłany: 09.08.2010 14:02 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

W corelu rzeczywiście robi się świetną przezroczystość, ale jak chcesz mieć animację, to zostaje Ci tylko flash - bo o "przesuwające się" obrazki mają być animowane tak?!
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat

Obserwuj nas

Dołącz na FaceBook

Ciekawe książki

::Zobacz polecane książki
::Książki o Pajączku
::HTML, CSS, XHTML
::PHP, mySQL
::Grafika i obróbka zdjęć
::Flash
::JavaScript i Ajax
::Inne ciekawe np. SEO

Szukaj książek

::Dzisiaj w promocji:

Head First. Sieci komputerowe. Edycja polska (Rusz głową!)

Head First. Sieci komputerowe. Edycja polska (Rusz głową!)
Al Anderson, Ryan Benedetti

Cena: 55.30 79.00
zobacz opis

::
Więcej promocji ...

Online panel

Kliknij, aby założyć kontoNie jesteś aktualnie zalogowany. Zaloguj się korzystając z poniższych pól.

Nazwa:

Hasło:

::Załóż konto TERAZ