| Autor |
Wiadomość |
platekr
Administrator forum

Status: Offline
|
| Wysłany:
30.01.2007 22:44 |
|
Z pewnością zauważyłeś zmiany, które właśnie upubliczniliśmy. Serwis otrzymał zupełnie nowy wygląd. Strona główna nie jest już stroną główną forum, lecz specjalnie przygotowanym, zbiorczym, czytelnym zestawieniem najnowszych informacji, które zostały opublikowane w ramach serwisu. Teraz można z łatwością odnaleźć ciekawe informacje, które pojawiają się na jego łamach. Na głównej stronie promujemy również strony internetowe naszych użytkowników (czytaj więcej). Przebudowane znacznie zostało menu nawigacyjne, a jedną z najważniejszych nowości jest udostępnienie szeregu kanałów RSS, które pozwalają być na bieżąco z wybranymi informacjami z serwisu bez konieczności jego odwiedzania. Oto lista najważniejszych zmian:
- RSS dla większości kanałów udostępniania informacji (np. poszczególne kategorie forów, artykułów, FAQ, itd.)
- bardziej agresywna promocja stron naszych użytkowników w ramach głównej strony serwisu, co zwiększy ich oglądalność
- przebudowana strona główna, która prezentuje obecnie najnowsze informacje w przejrzysty i czytelny sposób
- nowa wygodniejsza nawigacja oraz projekt graficzny serwisu, który jest przyjemniejszy dla oka
- liczne zmiany, których nie widać na pierwszy rzut oka, a dzięki którym korzystanie z serwisu będzie łatwiejsze
Mamy nadzieję, że dzięki wprowadzonym zmianom korzystanie z serwisu będzie wygodniejsze, a na pewno szybsze, gdyż strona została znacznie odelżona i z pewnością będzie wczytywać się znacznie szybciej. Nie do przecenienia jest również przyjemniejszy dla oka wygląd.
Zachęcamy do dyskusji i oceny wprowadzonych zmian oraz przesyłania ewentualnych sugestii co do dalszej poprawy serwisu. |
_________________ pozdrawiam,
Rafal Platek - Cream Software
Jak zrobic strone? - Tworzenie stron WWW Galeria HTML - własna galeria zdjęć
Odzyskiwanie zdjęć i plików Konwerter AVI, 3GP, DVD, rmvb i nie tylko
Spam - Anti spam Odtwarzacz mp4 i nie tylko, DLNA
Download game, music Polskie Programy |
|
|
 |
LEMUR
Mega GURU

|
| Wysłany:
30.01.2007 23:55 |
|
czysto, ladnie, schludnie, przejrzyscie...
... a przede wszystkim WRESZCIE
co do uwag... ciezko zmienic przyzwyczajenia... powrot na strone glowna po kliku na napis CS po prawej stronie.. moze by pajaczka w glownym banerze aktywowac jako powrot?
wejscie w swoje konto po kliku w ikone, a mozna by zrobic rowniez po kliku w napis u gory Witaj >NICK< |
_________________ LEMUR
[ even our masters don`t know the web we weave ]
jak ważny jest dla Ciebie komfort widzenia? | aby wi(e)dzieć więcej | Soczewki Kontaktowe - sklep |
|
|
 |
Skorpion9312
Jestem tu już dłuższą chwilę

|
| Wysłany:
31.01.2007 16:26 |
|
| LEMUR napisał: |
| czysto, ladnie, schludnie, przejrzyscie... |
Zgadzam się
Brakuje mi tylko: "Ostatnio na forum"  |
_________________ Pozdrawiam
Patryk Jaworski |
|
|
 |
LEMUR
Mega GURU

|
| Wysłany:
31.01.2007 16:29 |
|
|
|
 |
wojak7
Znawca tematu

|
| Wysłany:
31.01.2007 23:31 |
|
Dokładnie jak mówi LEMUR wszystko jest na głównej stronie, a w dodatku wszystko jest w RSS-ach również dostępne. |
_________________ Pozdrawiam:
MichalP (wojak7)
www.softweb.pl |
|
|
 |
lockoom
Mega GURU

|
| Wysłany:
01.02.2007 09:41 |
|
Ja tu tylko przelotem Widać wyraźne opóźnienie kilku sekundowe przy ładowaniu głównej treści. Tzn. niemal od razy widzę nagłówek i część menu, a dopiero po zauważalnym czasie reszta. Może jestem wyczulony, ale przyzwyczaiłem się do progresywnego ładowania stron przez Operę i to po prostu widać. Baza wolno działa? |
_________________ Marek Pawłowski
TlenID: lockoom | GG: 3239640
Zanim wyślesz mi Prywatną Wiadomość
 |
|
 |
 |
Wydra707
Specjalista

|
| Wysłany:
01.02.2007 13:40 |
|
Jako żem stary dziad, z sentymentem wspominający pierwsze forum, ponarzekam na obecne. Proszę traktować to jak dodatek do mnóstwa pozytywnych opinii, które na pewno się tu pojawią.
1. Mało czytelne teksty
Czy ktoś pamięta duże i czytelne litery pierwszego forum? Do obecnych: maleńkich, ciemnoszarych na jasnoszarym tle, powinniście dodawać szkło powiększające! Ja wiem, że miniaturyzacja w modzie, ale to utrudnia czytanie. A do czego służy forum, jak nie do czytania? Jeśli czcionka musi być mała, niech chociaż będzie czarna.
2. Rozpraszające dodatki
Nie jestem zachwycony niebieskawą tonacją o trudnej do uchwycenia barwie (płynne przejścia tonalne) w połączeniu z pstrokatymi guziczkami i ikonkami. Ale wygląd to rzecz gustu. Gorzej, że te dodatki są „mocniejsze” niż główny tekst postów i rozpraszają uwagę. A przecież to treść jest na forum najważniejsza.
3. Wąska kolumna
Serwisu nie daje się rozciągnąć na szerokość okna. Nie wiem, czy to celowe działanie, czy moja nieumiejętność odnalezienia stosownych ustawień. Po odliczeniu wszystkich ozdobników, na merytoryczną zawartość forum pozostaje pasek o szerokości ok. 370px. Tekst na tak wąskiej kolumnie ma mnóstwo błędów składu (duża szansa na podział wiersza w niewłaściwym miejscu), co wygląda mało profesjonalnie, szczególnie w artykułach.
4. Zbyt nowoczesna konstrukcja..?
Widzę, że serwis nastawia się na użytkowników nowoczesnego sprzętu (strona pisana w XHTML-u). W efekcie przy wyświetlaniu Explorerem starszym niż 6 (moim IE5.5) pojawiają się przesunięcia, gdzieniegdzie puste „dziury” czy niewłaściwe szerokości obiektów. Np. cała właściwa treść głównej strony (prawy panel) spada poniżej lewego panelu z menu. Po otwarciu strona wydaje się więc pusta… Jeśli użycie XHTML-a jest celowe, przydałby się stosowny komunikat w rodzaju „posiadaczom starszych komputerów dziękujemy”. Bez niego mogą odnieść wrażenie, że serwis ma błędy.
5. Przerost formy nad treścią
Kod tej strony (sam kod, bez grafik), w chwili gdy piszę ten post, ma 65,5 tysiąca znaków. Z tego tekst wyświetlany na stronie zajmuje 7700 znaków. Z czego merytoryczna treść to 2100 znaków (reszta to linki, menu, selecty i inne dodatki). W ten sposób do jednej strony maszynopisu treści, pobrałem 25 stron maszynopisu z opisem „formy”… Oto miara „przerostu formy nad treścią” ;-)
Pozdrawiam
Paweł |
_________________ Win98SE PL; IE5.5PL; Paj4.8.1 |
|
|
 |
LEMUR
Mega GURU

|
| Wysłany:
02.02.2007 10:25 |
|
|
|
 |
wojak7
Znawca tematu

|
| Wysłany:
02.02.2007 12:49 |
|
scrole po to, że jak umieścisz długi kod w formie jednego wyrazu, to się rozwala strona. |
_________________ Pozdrawiam:
MichalP (wojak7)
www.softweb.pl |
|
|
 |
Skorpion9312
Jestem tu już dłuższą chwilę

|
| Wysłany:
23.02.2007 16:57 |
|
| LEMUR napisał: |
| Patryk, ale przeciez jest na stronie cala lista, gdzie wlasnie pokazane jest ostatnie wiesci do kazdego dzialu. |
Tak, ale tamto było dla mnie bardziej przejrzyste (pokazywało ostatnie posty z całego forum) i przede wszystkim było cały czas dostępne.
Nie rozumiem dlaczego dane z prawego górnego formularza (logowanie) wysyłane są metodą GET Czyżby niedopatrzenie?  |
_________________ Pozdrawiam
Patryk Jaworski |
|
|
 |
|
|
| |